DTP

Wat is difterie, tetanus en polio?

DTP is een afkorting van 3 infectieziekten namelijk Difterie, Tetanus en Polio. De vaccinatie  tegen deze 3 infectieziekten is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Bescherming geldt echter tot het 19e levensjaar. Hierna kan met een herhalingsvaccinatie een de bescherming verlengd worden.

Vaccinatie tegen DTP

Vaccinatie met een DTP vaccin biedt bescherming tegen alle drie de ziekten difterie, tetanus en polio. Ben je geboren na 1-1-1950 en heb je alle kindervaccinaties gehad? Dan heb je aan één herhalingsprik voldoende voor weer tien jaar bescherming. Heb je nog nooit de vaccinaties gekregen? Dan adviseren wij een serie van drie vaccinaties waarna je 10 jaar beschermd bent. De verpleegkundige zal een passend schema met je opstellen.

Difterie

Een gifstof van de difteriebacterie is de veroorzaker van difterie. Het kan een zwelling van de keel veroorzaken waardoor je ademhalingsproblemen krijgt. Ook kan de hartspier aangetast worden waardoor er een levensbedreigende situatie ontstaat. Antibiotica wordt gebruikt om difterie te behandelen.

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die in het lichaam is gekomen via een wond met bijvoorbeeld straatvuil. Er kunnen ernstige spierkrampen optreden.

Polio

Polio wordt veroorzaakt door een virus. Polio geeft spierverlamming, deze is soms blijvend.

Hoe loop ik difterie, tetanus en polio op?

Difterie wordt via overgedragen van mens tot mens via hoesten of niezen door een besmet persoon, of door contact met besmette wonden of zweren.

De bacterie Tetanus komt voor in straatvuil en aarde en komt via een schaafwond of ander wondje het lichaam binnen.

Polio wordt van mens tot mens via ontlasting overgebracht. Ook kan het door besmet voedsel of drinkwater worden overgebracht.

Ease Travelclinic & Health Support

Over Ease

Ease Travel Clinic & Health Support is gespecialiseerd in de preventieve gezondheidszorg en het uitvoeren van vaccinatieprogramma’s op maat. Wij verzorgen bedrijfsvaccinaties, groepsvaccinaties, reisvaccinaties en advies. Onze verpleegkundigen geven je persoonlijk advies en de benodigde inentingen op basis van de beroepsrisico's, je gezondheid en situatie. Je kunt terecht bij één van onze vier vestigingen in Limburg. Ease is powered by GGD Zuid-Limburg.

Afspraak maken?

Bel ease!
088-0049149

Ma t/m Vr 08:00 - 17:00 uur

Contact

Postbus 5800
6229 HX Maastricht
088-0049149
ease@mumc.nl